Expo och Acne tar fram ”Demokratins symbol”

Egentligen borde ni bara gå till Tove Lifvendahls krönika i Svenska Dagbladet den 9:e maj men jag ska ge er ett koncentrat och förklaringen till varför ACNE skjuter sig själva i foten och Expo inte gör något annat än förväntat.

Stiftelsen Expo och marknadsföringsföretaget Acne har utlyst en tävling där man söker efter den som kan rita demokratins symbol.

De menar att de ska skapa – och håll i er nu – Den universella symbolen för demokrati. Till att börja med är det förvisso väldigt svenskt och inte lite kaxigt att tro att svensk stiftelse som lutar kraftigt åt vänster tillsammans med en internationell reklambyrå ska skapa en ny världsledande symbol för demokrati. Det som kommer hända är att det blir ett roligt inslag i höstens Svenska Nyheter i SVT. Som Tove Lifvendahl skriver: ”En slags modern amulett som ska skydda oss från fascism och andra mörkermakter (ni vet vilket parti jag tänker på).”

Exakt så bästa Tove. För det här med internationella symboler för att uttrycka ideologier vill jag minnas att vi sätt någon gång förut i historien. Eller fler gånger till och med. Men nu har alltså Expo och Acne bestämt sig för att återinföra en sådan symbol bara att den här gången ska den vara god. Det var vad Hitler tänkte också utifrån den tidens aspekt men faktum var att han tog en uråldrig symbol för solen och förstörde den för all framtid så till vida att den skulle förbjudas i Sverige. Det fanns till och med förslag att förbjuda odalrunan (runan för det europeiska alfabetets O) för att den symboliserade högerextremism. Jag är tror knappt någon läsare av mina texter ens vet hur odalrunan ser ut.

Så pass räddhågat är Sverige. Vi behöver förbjuda symboler för att utrota ondska men tydligen också skapa nya för att göra detsamma. Avslutningsvis så vill jag upplysa marknadsföretaget Acne – hur nu det kan ha gått förbi er – att politisk godhetssignalering i företagsform är en usel idé och om ni inte förstår varför kan ni ta in mig på en föreläsning om det. Jag är svindyr men er omsättning är grym.

Så här är tre gratisråd till er på Acne:

1) ingen kommer minnas er kampanj om ett halvår (mer än på Svenska Nyheter redaktionen och Jens Ganman) 2) skapa inte fler symboler i ideologins namn – de har aldrig blivit bra förut, det gjorde en kärleksrörelse till en politisk härdsmälta och en religös symbol till en symbol för massmord och 3) visa att ni har lite mer i huvudet än ideologiskt snömos. Ni måste sett bolagen som fuckat upp på den här banan. SAS. Burger King. 1177. Ni ska föreställa seriösa.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s