Låt oss tala om personrån

Nedan finns en graf hämtad från BRÅ. Den visar tydligt hur rånoffers ålder relaterar antalet upplevda rån.

En förklaring kan ju vara att unga rör sig mer ute än vad äldre personer gör men om det stämde så borde statistiken dala även för kvinnor. Det gör den inte. Så vad blir min hypotes? Min hypotes lyder att unga personer ser jämnåriga som konkurrenter. Andra hanar. De ser äldre som gubbar som inte utgör något hot i deras kontext. Stämmer den hypotesen så har vi att göra med ett problem som alltså handlar om dominanshandlingar och också kan rimma med antalet ökade förnedringsrån som knappast har med de så kallade socioekonomiska faktorerna att göra som bland annat en av de unga kvinnorna i senaste Sverige möts upprepade lika mycket om Magdalena Anderssons mässande om stenvändning. Det finns inga socioekonomiska förklaringar därför att det finns många fattigare länder med mindre våldskapital än grupperingar i Sverige. Titta på Kosovo med deras vapenarsenaler efter andra världskriget och Sverige. Kosovos BNP är 1,2% av Sveriges men de är inte i närheten av samma våldsstatistisk.

Oaktat detta: rån mot unga kan ha att göra med rivalitet. Troligen inte genom gängkriminalitet nu som är en annan typ av brott utan genom ren och skär dominans och revirförankring. Har ni hört den förklaringsmodellen någonstans? Även om den inte skulle stämma – och vem som helst av er som har mer fakta får gärna höra av er – så är den inte ens bortförklarad.

I vår hoppas jag gå in i studier kring våld och gängkriminalitet och återkomma med modeller för hur man kan förklara våldet och kriminaliteten. Jag ska också återkomma med könsperspektivet i frågan vilket börjar röra på sig.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied version– sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s